Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Απόφαση Σ.Φ.Χ.Μ. 9/12


Το πανεπιστήμιο που θέλουμε

Περνώντας από την Αντίθεση στη Σύνθεση…

Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο που δεν θα είναι υποχείριο των ορέξεων της Αγοράς και του Κράτους και δεν θα βάλλεται από εγκληματικές «Εκπαιδευτικές Μεταρρυθμίσεις» κάθε 4ετία.

Ονειρευόμαστε ένα Πανεπιστήμιο που θα σχεδιάζει την λειτουργία του βάσει των αναγκών της χώρας και της κοινωνίας μας. Που θα παρέχει τις υπηρεσίες του όχι με οικονομικίστικα κριτήρια(που όλοι γνωρίζουμε που οδήγησαν τις χώρες που τα υιοθέτησαν), αλλά με ένα αυστηρά κοινωνικό χαρακτήρα.

Μια Παιδεία Δωρεάν, που δεν θα θέτει συνεχώς νέους ταξικούς φραγμούς στο δικαίωμα των νέων στη Μόρφωση και την Δουλειά. Μια Παιδεία Δημόσια, που θα χρηματοδοτείται με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και σαν τελικό δέκτη θα έχει τον λαό και όχι τα συμφέροντα και το Κεφάλαιο. Μια Παιδεία με τοπικό και παράλληλα οικουμενικό χαρακτήρα και όχι πειραματόζωο των διαφόρων «διεθνών συνθηκών» που οι κυβερνώντες ερήμην μας υπογράφουν.

Γνωρίζουμε τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις του σημερινού Αυτοδιοικητικού μοντέλου, αλλά την στιγμή που αυτό βάλλεται προς όφελος των μεγαλοεπιχερηματιών, όχι απλώς δεν θεωρούμε σκόπιμο να το «συζητήσουμε» με την κυβέρνηση αλλά στεκόμαστε ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΕΤΕΥΤΑ ενάντια στην επίθεση που δέχεται αυτή τη στιγμή.

Απαιτούμε οι φόροι των γονιών μας που προορίζονται για τις σπουδές μας, να μην χάνονται ούτε στην κρατική γραφειοκρατία, ούτε και να καταχρώνται από μια διεφθαρμένη πανεπιστημιακή ελίτ.

Παλεύουμε για ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο, όπου οι εκπρόσωποι μας θα είναι ανακλητοί και θα εκφράζουν στα όργανα συνδιοίκησης τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων μας και όχι τα συμφέροντα των εκάστωτε κομματικών κέντρων.

Απαιτούμε σπουδές που γενούν πολύπλευρες προσωπικότητες, ενεργούς πολίτες, μελλοντικούς εργαζόμενους με πλήρη επιστημονική κατάρτιση, έτοιμους να υπηρετήσουν την κοινωνία που τους μόρφωσε και ικανούς να επιβιώσουν στην ζούγκλα της νεοφιλελεύθερης αγοράς. Την άρρηκτη σύνδεση έρευνας και διδασκαλίας αλλά και την αναβάθμιση των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών, που ενώ βρισκόμαστε σε μια χώρα με πλούσιο κλασσικό πολιτισμό, αντιμετωπίζονται ως τα αποπαίδια της «ελεύθερης αγοράς».

Για ένα πανεπιστήμιο που δεν θα μοιάζει με σχολική αγγαρεία. Όπου οι αίθουσες διδασκαλίας θα είναι χώροι δημιουργίας και απόκτησης ουσιαστικής γνώσης και όχι καταπιεστήρια. Θέλουμε τους καθηγητές μας συνοδοιπόρους στην μάθηση και όχι απρόσιτες αυθεντίες.

Για ένα Πανεπιστήμιο ως χώρο γνήσιας πολιτικής αλληλεπίδρασης και όχι κομματικής παρέμβασης. Για ένα Πανεπιστήμιο-ζωντανό δημόσιο χώρο επιστήμης και πολιτισμού και όχι απαξίωσης και καταστροφής.

Ερχόμαστε λοιπόν σε μια περίοδο κρίσης, τοπικής μα και παγκόσμιας παράλληλα, να προτείνουμε την δική μας έξοδο. Μια έξοδο βασιζόμενη στην οργάνωση από τα κάτω, με βασικές αρχές την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, με στόχο την επιβίωση των πληττόμενων από την κρίση και την ανακάλυψη εναλλακτικών δρόμων ζωής και ψυχαγωγίας (προβολές και παραστάσεις από πολιτιστικές ομάδες, αυτοοργανωμένα σεμινάρια, συντροφικές κουζίνες κ.ά.).

Μια αλλαγή νοοτροπίας που πιστεύουμε ότι θα γεννήσει και την συνολική αντιπρόταση μας για την Παιδεία και την Κοινωνία.

Οι μονόδρομοι τελείωσαν μαζί με το σύστημα που τους εφηύρε, ΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ.

…οι κυβερνητικοί νόμοι όχι απλώς δεν μας τα εξασφαλίζουν όλα αυτά, αλλά μας στερούν και τα ήδη κεκτημένα.

Δεν θα περάσει.

Προχωρούμε σε:

  • 3ήμερη κατάληψη από 14-16/12. Κατάληψη με εκδηλώσεις-συζητήσεις και ενεργό παρουσία όλων μας.*
  • Πορεία την Πέμπτη 9/12 στις 21:00, με σκοπό την γνωστοποίηση των αιτημάτων μας στην πόλη.
  • Πορεία την Παρασκευή 10/12 στις 12:00, ενάντια στην «Σύνοδο των Πρυτάνεων».
  • Συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία στις 15/12, πορεία με δικό μας μπλοκ.
  • Νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 16/12 στη 1 με κατειλημμένη σχολή.
  • Σύσταση συντονιστικού κατάληψης, με σκοπό την οργάνωση των δράσεων.
  • Συντονισμός με συλλόγους που έλαβαν παρόμοιες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου